Fotvård

 


Behovet av fotvård är stort. En fotterapeut har ett fritt yrke, nära kontakt med patienterna och får mycket uppskattning.

Med en god utbildning i fotvård kan du arbeta med friskvårdsföretag, på massageklinik eller kanske ett lyxigt spa. Självklart kan du också öppna egen fotvårdsmottagning.

Alla behöver sköta om sina fötter, men för vissa grupper är det speciellt viktigt. Det gäller främst äldre personer, sjuka personer med funktionsvariationer, diabetiker, reumatiker och psoriasispatienter, men också yrkesgrupper som står och går mycket. Dessa kan vara helt beroende av medicinsk fotvård för att kunna upprätthålla en god livskvalitet.

Fotvård har också blivit något som allt fler yngre och friska personer vill ha, i takt med att wellness-trenden växer. Förhårdnader, skavsår, nageltrång och liknande är något alla kan råka ut för, och att gå bra på sunda fötter är essentiellt för välmående. Den medicinska fotvården kan naturligtvis utövas sida vid sida med exempelvis massage, hudterapi, spa och liknande.

Som fotterapeut behandlar man bland annat:

Nageltrång, liktornar, förhårdnader av olika sorter, svampnaglar, vårtor, ger fot- och underbensmassage samt fotvård vid diabetes, reumatism och psoriasis.

Fotterapeuter har god kännedom om fotens anatomi, fotortopedi, fotdeformiteter, hygien och om sjukdomar som påverkar fötterna och huden.

Arbetsmarknad för fotterapeuter

På Arbetsförmedlingens hemsida kan man läsa: ”Fotterapeuter utför medicinska behandlingar som efterfrågas oavsett konjunkturläge. Det som däremot påverkar fotterapeuternas arbetsmarknad är befolkningsutvecklingen. Antalet äldre ökar vilket leder till att behovet av fotterapeuternas tjänster ökar allt mer.”