Yogalärare

En yogalärare undervisar i och lär ut olika former av fysisk yoga (till exempel kundaliniyoga, hathayoga, yinyoga,  ashtangayoga och medicinsk yoga).


Yogatraditionen sträcker sig så långt som femtusen år tillbaka i tiden. Yoga betyder förening, att förena vår kropp, själ och sinne. Många söker sig till yogan av flera olika anledningar: för att lära sig hantera stress eller ryggont, för mental och fysisk träning, men också som ett sökande efter en ny livsstil. Det finns många olika typer av yoga. Själva utövandet kan skilja sig mycket åt men alla strävar de mot samma mål; ett större lugn och en större förmåga till koncentration och närvaro i vardagen.


Oavsett yogaform arbetar läraren med att ge sina elever redskap i form av meditationstekniker, andningsövningar (pranayama) och kroppsställningar (asanas) som de behöver för att utveckla en djupare kropps- och självkännedom.


Yogalärare arbetar med grupper av människor med olika förutsättningar och begränsningar. Detta ställer krav på erfarenhet och kunskap om aktuell yogaform och förståelse för  att anpassa undervisningen och övningarna till sina elever.